PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vantaa, qyteti ku një shtëpi private mund ta blesh 150 mijë Euro

, ,

Disa shtëpi private në Vantaa që kushtojnë më pak se 200,000 euro janë në shitje në websitet e shitblerjes së banesave Etuove dhe Oikotie. Ato janë shtëpi 66-119 metra katrorë të përfunduara në vitet 1950 dhe 1960, të vendosura në Ilola, Jokivarre, Metsola dhe Riipilä.

Më e lira është një shtëpi 107 metra katrorë në Metso, e cila u ndërtua në vitin 1958 dhe ka një çmim shitje prej 150,000 euro. Kjo shtëpi është për shitje për rreth një vit.

– Është një shtëpi tipike e lirë në Vantaa. Trualli është relativisht i vogël, shtëpia është e vjetër dhe ka shumë për të rinovuar, përshkruan Janne Hyyhö, negociatore shitjesh në Remax, një zinxhir i pasurive të paluajtshme që shet prona.

Vitet e fundit, një shtëpi e shkëputur nga Vantaa është marrë edhe më lirë: vitin e kaluar, një shtëpi 71 metra katrore e përfunduar në vitin 1955 u ble në rajonin e Korsos për 139 mijë euro.

Kirsi Raappana, një sipërmarrëse në botën e pasurive të paluajtshme, thotë se tregu për shtëpitë më të lira nuk është aq i madh.

-Këtë vit janë bërë 13 marrëveshje për shtëpi nën 200 mijë euro.

Një shtëpi tipike e tillë e shkëputur është një ndërtesë prej druri e viteve 1950 dhe 1960, në një zonë jo shumë të populluar të Vantaa.

– Vlera e shtëpisë mund të jetë e vogël, dhe pjesa më e madhe e çmimit të shitjes mund të vijë nga vlera e tokës, thotë Raappana.

Zonat e shtëpive më çmime të ulëta janë kryesisht Korso, Vierumäki, Rekola, Riipilä dhe Ita-Hakkila.

Sipas ekspertëve, ka kërkesë për shtëpi të vjetra. Një arsye është çmimi i tyre dukshëm më i ulët se mesatarja.

Ata ndiqen shpesh nga çifte të rinj që kanë dëshirë dhe përvojë në rinovimin e shtëpive..

– Ata janë të tërhequr nga ideja e një shtëpie private që kushton më pak se 200,000 euro. Ata mund të blejnë si një shtëpi të parë dhe kanë përfitime nga taksat dhe interesat e kredive, thotë Raappana.

Hyyhö thotë se disa blerës gjithashtu bëjnë thjesht biznes në pronat e vjetra.

– E blejnë një shtëpi lirë, e rinovojnë dhe e shesin shtrenjtë, thotë ai.

Sipas Raappana, koha mesatare e shitjes së shtëpive të ndërtuara në vitet 1950 dhe 1960 në Vantaa është katër muaj. Është gjithashtu e zakonshme që shitjet të zgjasin më shumë se një vit. Çmimi mesatar i të gjitha shtëpive private për shitje në Vantaa është 402,000 euro, dhe ato dalin në shitje mesatarisht për disa muaj.

Ekspertët besojnë se shtëpitë private të vjetra dhe të lira do të gjejnë gjithashtu blerës në të ardhmen.

– Nuk është për t’u shqetësuar, pasi shitjen e garanton afërsia me Helsinkin, vlerëson Raappana.

Çmimet e banesave gjithashtu pritet të vazhdojnë të rriten mesatarisht.

Për krahasim: çmimi më i lartë i blerjes së një shtëpie private në Vantaa në vitet e fundit ka qenë rreth 900,000 euro.

– Një shtëpi luksoze është shitur shumë kohë më parë në Vapala për gati 1.2 milionë euro, thotë Raappana.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *