PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Variant i frikshëm i virusit. Ndalohen fluturimet me Afrikën e Jugut. Bursa e Helsinkit në rënie

, ,

Yle raporton se studiuesit kanë identifikuar një variant shqetësues të koronavirusit në Afrikën e Jugut kundër të cilit vaksinat mund të mos ofrojnë mbrojtje efektive. Kjo ka ngjallur frikë në tregjet ndërkombëtare, përfshi edhe Bursën e Helsinkit e cila po shënon rënie më shumë se 3 përqind.

Yle shkruan se studiuesit thonë se variacioni mund të ketë edhe dy herë më shumë variacione se varianti delta. Kjo mund të nënkuptojë se vaksinat aktualisht në përdorim mund të mos jenë aq efektive në mbrojtjen kundër sëmundjes. Megjithatë, studiuesit theksojnë se ende nuk është e mundur të thuhet se si mutacionet në variant do të ndikojnë në efektivitetin e vaksinave.

Studiuesit vlerësojnë gjithashtu se sëmundja mund të përhapet më shpejt dhe të anashkalojë më lehtë sistemin imunitar të trupit.

Për këtë variant të virusit është shkruar më parë ndër të tjera edhe BBC. Sipas tij, konvertim është vërejtur edhe në Botsvanë dhe Hong Kong. Në total janë regjistruar dhjetëra të infektuar.

Britania dhe Izraeli kanë njoftuar tashmë se do të pezullojnë të gjitha fluturimet nga gjashtë vende afrikane për shkak të konvertimit.

Helsingin Sanomat thotë se Komisioni Evropian shpalli sot rekomandimin e tij për të ndaluar trafikun ajror nga rajoni i Afrikës Jugore për shkak të një “transformimi shqetësues”.

Drejtori i Qendrës Epidemike të Afrikës së Jugut ka thënë se varianti i ri po përhapet shumë shpejt.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mblidhet sot, të premten, për të vlerësuar ashpërsinë e transformimit. Varianti i virusit u zbulua për herë të parë në nëntor.

Biologu Tuomas Aivelo, një studiues postdoktoral në Universitetin e Helsinkit, është i shqetësuar për variantin e ri të koronavirusit, thotë Yle.

Aivelo deklaroi se ka ende shumë pyetje të hapura në lidhje me versionin e ri. Një prej tyre, tha ai, është arsyeja pse konvertimi është bërë më i përhapur në Afrikën e Jugut.

– Mos vallë varianti përhapet shumë më me efikasitet, me ç’rast duhet rritur mbrojtja e vaksinës. Ose nëse varianti e anashkalon mbrojtjen e vaksinës së fituar më parë në njëfarë niveli, pyeti Aivelo në transmetimin e Yle.

Sipas tij, efikasiteti i vaksinave aktuale në variantin e ri është ende në pikëpyetje.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *