PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Varianti omicron po përhapet me shpejtësi në kryeqytetin e Finlandës

, ,

Lasse Lehtonen, Drejtor i Diagnostifikimit në Distriktin Spitalor të Helsinkidhe Uusimaa (Hus), thotë se varianti omikron i koronavirusit u bë i përhapur në zonën e Hus të Premten.

“Në mëngjes kemi shkuar mbi 50 për qind dhe kjo përqindje po rritet vazhdimisht”, thotë Lehtonen për Ilta-Sanomat.

Deri të Premten, numri i përgjithshëm i infeksioneve në javë në zonën e Hus ishte 2,145. Nga infeksionet, 1,084 ranë në kategorinë “S-gjene-negative”, për të cilën Lehtonen tha se ka më shumë gjasa të përfaqësojë një omikron.

Sipas Lehtonen, për shkak të infektivitetit të papritur të Omikron, një ngadalësim i shpejtë i infeksioneve do të kërkonte kufizime shumë të rrepta që do të testonin qëndrueshmërinë e shoqërisë. Si rezultat, dozat përforcuese të vaksinimeve të koronavirusit po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në kontrollin e epidemisë.

Në të njëjtën kohë, një numër i madh finlandezësh po shkojnë drejt blerjeve të Krishtlindjeve dhe festat po shtojnë numrin e tubimeve. Drejtori i Diagnostifikimit rekomandon që ata që janë në rrezik dhe që kanë marrë vetëm dy doza të shmangin kontaktin për momentin nëse kanë kaluar më shumë se 3 deri në 4 muaj nga vaksinimi i dytë.

– Nëse vaksinat nuk ofrojnë mbrojtjen e duhur ndaj një sëmundjeje të rëndë dhe personat në rrezik që kanë marrë dy doza fillojnë të kenë një formë të rëndë të sëmundjes, do të kemi një situatë vërtet të vështirë.

Sipas një raporti të lëshuar nga Agjencia Europiane e Barnave (ECDC) të mërkurën, nuk është ende e mundur të thuhet se sa serioze është sëmundja e shkaktuar nga omicron në krahasim me variantin delta. Megjithatë, për shkak të infektivitetit më të ndjeshëm të omicron, përfitimet e mundshme të ndryshimit nuk vlejnë aq në këtë rast, edhe nëse sëmundja e shkaktuar nga varianti i ri është po aq e rëndë ose më e lehtë sesa në delta.

Raporti komentoi edhe vaksinimin e tretë kundër koronavirusit, nevoja për të cilën është diskutuar shumë në Finlandë ditët e fundit. Më 25 nëntor, agjencia lëshoi ​​një rekomandim për vendet e BE-së për të siguruar një vaksinim të tretë për të gjithë të rriturit, kryesisht ata mbi 40 vjeç.

SIipas një studimi të fundit të botuar në Universitetin e Hong Kongut omicron shumohet 70 herë më shpejt në bronkitet e njeriut sesa varianti delta ose forma origjinale e virusit. Numri i infektivitetit të Omikron (numri R) është vlerësuar të jetë 3 deri në 4, që është rreth tre herë më ngjitës se varianti dominues i deltës.

Një numër R prej 3 do të thotë që, për shembull, njëqind njerëz e infektojnë virusin tek 300 të tjerë, ata nga ana e tyre tek 900 dhe këta tek 2700 njerëz të tjerë. Kjo është mënyra se si virusi përhapet shumë shpejt dhe masivisht.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *