PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vendet nordike nën kufizime të ndryshme. Ja ku po ashpërsohen masat

, ,

Në të njëjtën kohë që qeveria finlandeze po shqyrton futjen e një ligji emergjent, kufizimet po lehtësohen në disa nga vendet nordike, thotë Helsingin Sanomat.

Kufizimet aktualisht janë lehtësuar në Danimarkë dhe Norvegji, megjithëse situata e infeksionit nuk është dukshëm më e mirë se në Finlandë. Për shembull, Krishtlindjet dhe Viti i Ri panë një rritje të ngjashme të shkallës së infeksionit në të gjitha vendet nordike.

Krahas Finlandës, kufizimet janë shtrënguar edhe në Islandë, ku hynë në fuqi në fund të dhjetorit dhe do të qëndrojnë në fuqi deri në janar. Sipas kufizimeve, restorantet në ambiente lejohen të jenë të hapura deri në orën dhjetë dhe ambjentet sportive dhe spa lejohen të marrin klientë deri në gjysmën e normales. Mund të organizohen aktivitete edhe për deri në 200 persona nëse mund të organizohet një test i shpejtë i Covid në hyrje të ambjentit.

Të premten, Islanda vendosi edhe për kufizime të reja, të cilat do të hyjnë në fuqi më 2 shkurt. Sipas kufizimeve të reja, restorantet mund të shërbejnë deri në 20 të ftuar dhe klubet e natës, baret dhe kazinot do të mbyllen. Në Islandë, arsyeja kryesore e kufizimeve është mbipopullimi i spitalit universitar për shkak të mungesës së stafit.

Edhe në Suedi, kufizimet e reja hynë në fuqi të mërkurën. Në Suedi, megjithatë, nuk ka kufi për numrin e klientëve në restorante dhe bare për sa kohë që ka vende për të gjithë që të ulen. Në ambiente të mbyllura për aktivitetet me më shumë se 20 persona, duhet të ketë ndenjëse për të gjithë dhe kërkohet një certifikatë vaksinimi për panairet tregtare dhe ekspozita me më shumë se 50 persona, dhe duhet të ketë të paktën 10 metra katror hapësirë ​​për person. Në Suedi, 25,000 infeksione u raportuan të enjten, numri më i lartë gjatë epidemisë.

Në Norvegji dhe Danimarkë, nga ana tjetër, kufizimet po lehtësohen. Në Norvegji, kufizime më të rrepta u vendosën në mes të dhjetorit, por megjithëse nivelet e infeksionit mbeten të larta, kufizimet tashmë po hiqen. Numri i pacientëve në Norvegji ishte i lartë në fund të vitit, por situata tashmë po lehtësohet.

Danimarka po largohet gjithashtu nga kufizimet më të rrepta dhe kinematë, muzetë dhe teatrot që u mbyllën në mes të dhjetorit do të lejohen të rihapin dyert e tyre. Në të ardhmen, kufiri i audiencës për ngjarjet sportive dhe kulturore do të jetë 1500 persona. Edhe në Danimarkë situata në spitale ka filluar të zbutet.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *