PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Virusi godet ushtrinë: 70 të infektuar, 700 të ekspozuar

,

Numri i infeksioneve të koronave në Forcat e Mbrojtjes është rritur ndjeshëm gjatë shkurtit. Aktualisht ka pak më shumë se shtatëdhjetë njerëz të prekur dhe deri në dhjetë herë më të ekspozuar. Trendi është alarmues, thotë Jaana Kuoppala, një epidemiolog për Forcat e Mbrojtjes. Deri në fund të shtatorit të kaluar, vetëm pesëmbëdhjetë ishin identifikuar në Forcat e Mbrojtjes. Në total, më pak se katërqind raste të koronavirusit janë shfaqur në Forcat e Mbrojtjes gjatë gjithë epidemisë. Një e treta e infeksioneve janë diagnostikuar nga stafi dhe dy të tretat nga rekrutët.

Sipas Kuoppala, situata në Forcat e Mbrojtjes ka ndryshuar për shkak të varianteve të virusit në të njëjtën mënyrë si në Uusimaa. Forcat e Mbrojtjes aktualisht janë në nivelin e Uusimaa me incidencë. Lajmi i mirë, megjithatë, është se zakonisht ka vetëm një zinxhir infeksioni në garnizone, dhe ekspozimet shpesh shkaktohen të ndalen në një dhomë, ose rreth dhjetë persona.

Kuoppala pranon se Korona është një sfidë e madhe për Forcat e Mbrojtjes. Kjo pasqyrohet, ndër të tjera, në nevojën për më shumë instruktorë stërvitjesh sesa normalisht. Nëse një trajner sëmuret ose është në karantinë, do të nevojitet një tjetër për ta zëvendësuar atë, dhe secili grup i veçantë i rekrutëve asimptomatikë të ekspozuar do të kërkonte në të njëjtën kohë trainerin e tyre.

Ka më shumë se 12,000 punonjës në Forcat e Mbrojtjes dhe rreth 20,000 njerëz kryejnë shërbimin ushtarak çdo vit.

Rekrutët vaksinohen si të gjithë të tjerët
Kuoppala thotë se Forcat e Mbrojtjes kanë diskutuar me Institutin Kombëtar të Shëndetit dhe Mirëqenies THL rreth vaksinimit të Forcave të Mbrojtjes sa më shpejt të jetë e mundur. Sidoqoftë, THL nuk ka rënë dakord për një rregullim të veçantë për Forcat e Mbrojtjes. Prandaj ushtria ndjek të njëjtin orar të vaksinimit si gjetkë.

Stafi klinik i Infermierisë vaksinohet së pari dhe pastaj ata në rrezik, thotë Kuoppala. Sipas Kuoppala, vaksinimet në Forcat e Mbrojtjes kryhen në garnizone, gjë që lehtëson presionin e vaksinimit të kujdesit tjetër shëndetësor.

Mësimi në distancë do të duhet të rrezikohet

Për Forcat e Mbrojtjes, rregullimi i mësimit në distancë është më sfidues sesa për shumë të tjerë. Për shembull, kursi para-oficer i Kolegjit Mbrojtjes Kombëtare filloi një sesion mësimor kontakti në Helsinki këtë javë, megjithëse qeveria rekomandon mësimin në distancë për shkollat ​​në zonë. Kursi ka qenë në mësimin në distancë gjatë gjithë pjesës së hershme të vitit.

Pjesa më e madhe e mësimdhënies në Kolegjin e Mbrojtjes Kombëtare konsiderohet të mësuarit në distancë në Mars. Kursi para-oficer ndiqet nga 90 studentë nga i gjithë vendi. Kolegji Kombëtar i Mbrojtjes u ka rezervuar mundësinë atyre që të qëndrojnë në Santahamina. Akomodimi është në dhoma për 1-2 persona, të ndarë sipas numrit të studentëve.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *