PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Zbulohet varianti finlandez: Fin-796H


Një variant i ri Covid-19 është zbuluar në Finlandë. Varianti quhet paraprakisht Fin-796H. Zbulimi u krye nga Instituti i Bioteknologjisë për Vita Laboratoriot Oy, një kompani e specializuar në shërbimet laboratorike. “Është një mutacion unik i virusit që nuk është raportuar në pjesë të tjera të botës”, tha Dr. Sakari Jokiranta. Disa mutacione të koronavirusit janë zbuluar në të gjithë globin. Shumica e tyre kanë dalë nga MB, Afrika e Jugut, Brazili dhe Japonia.

Sidoqoftë, mutacioni finlandez duket i ngjashëm me variantin e Afrikës së Jugut në atë që mund të zvogëlojë efikasitetin e vaksinave aktuale të koronavirusit. “I njëjti mutacion është zbuluar edhe në variantin finlandez,” tha Jokiranta. Një tipar unik në variantin finlandez, sipas Jokiranta, është se mund të mbetet i pazbuluar në disa teste PCR të koronavirusit të rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Është ende e paqartë se sa i përhapur është varianti Fin-796H në vend dhe nga ka origjinën.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *