PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Zgjedhjet e qarkut me 23 janar. Finlanda riorganizon shërbimet për qytetarët

, , ,

Ministria Finlandeze e Drejtësisë ka filluar organizimin e zgjedhjeve të qarkut, që do të mbahen në Finlandë të dielën, 23 Janar 2022. Kjo vjen pas reformës së re për organizimin e shërbimeve sociale dhe shëndetësore në bazë të qarqeve dhe jo më sipas komunave.

Qarqet e reja të shërbimeve sociale do të përbëjnë edhe zonat elektorale për zgjedhjet e qarkut.

Në këto zgjedhje do të zgjidhen anëtarët dhe zëvendës anëtarët e këshillave të qarkut. Në Helsinki nuk do të ketë zgjedhje.

Periudha e votimit paraprak do të jetë në Finlandë nga 12 në 18 janar dhe jashtë vendit nga 12 në 15 janar 2022.

Çfarë janë zgjedhjet e qarkut?

Ndarja në qarqet e shërbimeve të mirëqenies (sociale dhe shëndetësore) bazohet kryesisht në ndarjen aktuale në rajone me përjashtim të Uusimaa, e cila do të ndahet në katër qarqe të shërbimeve të mirëqenies.

Qarqet e shërbimeve të mirëqenies janë autonome dhe fuqia më e lartë vendimmarrëse në një qark do të ushtrohet nga një këshill qarku.

Këshilli i qarkut do të vendosë për organizimin e shërbimeve të kujdesit shëndetësor, mirëqenies sociale dhe emergjencave në secilin qark të shërbimeve të mirëqenies, duke filluar që nga viti 2023.

Anëtarët dhe zëvendës anëtarët e këshillave të qarkut do të zgjidhen në zgjedhjet e qarkut që do të mbahen në janar. Votuesit do të votojnë për kandidatët që do të zgjedhin në qarkun e tyre të shërbimeve të mirëqenies dhe rezultatet llogariten veçmas për secilin qark.

Zgjedhjet e para të qarkut do të zhvillohen si zgjedhje të veçanta, por që nga viti 2025 ato do të mbahen së bashku me zgjedhjet komunale.

Banorët e Helsinkit nuk do të votojnë në zgjedhjet e qarkut 2022, sepse Qyteti i Helsinkit nuk është një qark i shërbimeve të mirëqenies dhe nuk i përket asnjë prej qarqeve. Megjithatë, votimi paraprak dhe votimi në institucione do të organizohet në Helsinki për njerëzit që kanë të drejtë të votojnë në qarqe të tjera të shërbimeve të mirëqenies.

Aranzhimet epidemike dhe zgjedhore

Ministria e Drejtësisë dhe Instituti Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) po përgatisin masat e kërkuara për të siguruar që zgjedhjet e ardhshme të qarkut të mund të zhvillohen në mënyrë të sigurt, pavarësisht nga epidemia e Covid-19.

Zgjedhjet komunale të qershorit 2021 u zhvilluan në përputhje me udhëzimet e lëshuara nga Ministria e Drejtësisë dhe Instituti Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien. Një shumëllojshmëri e rregullimeve të veçanta u bënë në qendrat e votimit për të siguruar votim të sigurt pavarësisht epidemisë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *