PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Zyrtarisht, Finlanda vendos për anëtarësim në NATO. Nesër, parlamenti shqyrton aplikimin

, ,

Qeveria ka vendosur zyrtarisht që Finlanda do të aplikojë për anëtarësim në NATO. Nesër, aplikimi do të shqyrtohet në Parlament.

Në fund të raportit të publikuar të dielën, ekziston kjo fjali historike:

– Qeveria propozon që Presidenti i Republikës të vendosë, në përputhje me nenin 93 (1) të Kushtetutës, që Finlanda do të aplikojë për anëtarësim në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) pas konsultimit me Parlamentin.

Të enjten, lidershipi – Presidenti Sauli Niinistö dhe kryeministrja Sanna Marin dhanë deklaratën e tyre të përbashkët se Finlanda duhet të bëhet anëtare e NATO-s. Sot, Komiteti Presidencial për Politikë të Jashtme dhe Siguri ka vendosur zyrtarisht që Finlanda të aplikojë për anëtarësim.

– Kjo është një ditë historike, një epokë e re po fillon, thotë Niinistö.

– Kur siguria maksimalizohet, nuk është larg askujt, thotë presidenti Niinistö.

Në Pallatin e Presidentit, ishin të pranishëm edhe ministri i Jashtëm Pekka Haavisto dhe ministri i Mbrojtjes Antti Kaikkonen.

Vendimi i sotëm do të thotë se nesër Parlamenti, të hënën, do të shqyrtojë aplikimin për NATO-n.

Kryeministri Marin falënderoi për bashkëpunimin e mirë mes qeverisë dhe presidentit.

“Kam besimin tim se Parlamenti do ta konfirmojë vendimin sa më shpejt të jetë e mundur”, thotë Marin.

Niinistö dhe Marin theksojnë se bashkëpunimi me Suedinë ka qenë i ngushtë gjatë gjithë pranverës dhe se është e rëndësishme që diskutimet me Suedinë të vazhdojnë. Shpresa është që vendet të mund të paraqesin aplikimet e tyre për NATO në të njëjtën kohë.

Socialdemokratët në Suedi sot me shumë gjasa do t’i thonë po një aplikimi suedez të NATO-s. Kjo do të thotë që Parlamenti suedez gjithashtu debaton aplikimin e tij në NATO të hënën dhe dorëzon aplikacionin e tij të martën. Në Suedi, politikanët duan të mbajnë ritmin me procesin finlandez.

Marin thekson se anëtarësimi i një prej vendeve në NATO do të forcojë sigurinë në të gjithë rajonin nordik. Ajo shpreson që procesi që vijon do të ecë pa probleme dhe shpejt.

Shumë vende të NATO-s kanë shprehur tashmë mbështetje për anëtarësimin finlandez dhe kanë premtuar veprime të shpejta në parlamentet e tyre.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *