PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Portugezi Guterres rizgjidhet Sekretar i Përgjithshëm i OKB-së

, ,

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara zgjodhi Antonio Guterres për një mandat të dytë pesë-vjeçar si Sekretar i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, duke filluar nga 1 Janari 2022. 72-vjeçari Guterres ka qenë kryeministër i Portugalisë nga viti 1995 në 2002.

“Jam thellësisht i nderuar dhe mirënjohës për besimin që më keni dhënë, shërbimi ndaj Kombeve të Bashkuara është një privilegj i jashtëzakonshëm dhe një detyrë shumë fisnike”, deklaroi ai pas rikonfirmimit në detyrë.

“Unë jam i vetëdijshëm për përgjegjësitë e mëdha që po më besoni në një moment kaq kritik në histori, në kulmin e një epoke të re. Ne jemi në një udhëkryq, po shkruajmë histori me zgjedhjet ne bëjmë tani dhe mund të shkojë në dy mënyra: kolapsi dhe kriza e përhershme, ose ndryshimi dhe perspektiva e një të ardhme më të gjelbër, më të sigurt dhe më të mirë për të gjithë”, vazhdoi ai.

Sipas Guterres, “ka arsye për të qenë të besueshëm. Pandemia Covid ka zbuluar cenueshmërinë tonë të përbashkët, ndërlidhjen tonë dhe nevojën absolute për veprim kolektiv”.

“Pa dyshim, detyrat që na presin janë kolosale, por unë kam besim se ne mund të përballemi me sfidat që na presin përpara”, nënvizoi ai.

Për sekretarin e përgjithshëm “në një botë që ka ndryshuar aq shumë premtimi, parimet dhe vlerat e Kartës së Kombeve të Bashkuara vazhdojnë, por ne gjithashtu duhet të punojmë së bashku në mënyra krejtësisht të reja për të mbajtur gjallë premtimet “

“E gjithë kjo bëhet e mundur vetëm nëse do të kapërcejmë mungesën aktuale të besimit që ka një efekt gërryes në shoqëritë dhe midis vendeve. Në veçanti, ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për të kapërcyer, ndarjet aktuale gjeostrategjike dhe marrëdhëniet e fuqive jofunksionale”.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *