PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Arsyet pse njerëzit bëjnë shpesh “selfie”?

,

Pa dyshim, bërja e selfie-ve konsiderohet një veprim joserioz. Sidoqoftë, duke parë këtë prirje në një nivel më psikologjik, selfiet në të vërtetë shihen si diçka që lidhet me pyetjet se si njerëzit i shikojnë trupat e tyre dhe si e paraqesin veten tek të tjerët.

Fjala “selfie” u krijua së pari nga Shoqata Amerikane e Psikiatrisë (APA) si një lloj i ri i çrregullimit mendor. Përkufizohet si “dëshira obsesive-kompulsive për të bërë fotografi të vetvetes dhe për t’i postuar ato në mediat sociale, si një mënyrë për të kompensuar mungesën e vetëvlerësimit dhe për të mbushur një boshllëk në intimitet.”

Sipas një studimi të Psychology Today, ekzistojnë gjashtë arsye pse njerëzit bëjnë selfie:

Për tu dukur te të tjerët

Nëse ndonjëherë e gjeni veten duke bërë selfie sa herë që vizitoni një vend të huaj ose një dyqan kafeje të re në qytet, atëherë duhet të dini që përpjekja për të bërë një foto të vetes në një vend të veçantë është një mjet për t’u shfaqur te të tjerët.

Konkurrenca Sociale

Kjo arsye ka të bëjë me bërjen e selfies me qëllimin përfundimtar për të fituar më shumë pëlqime në platformat e mediave sociale. Konkurrenca shoqërore merret shumë me numrat.

Kërkimi i vëmendjes

Konsiderohet si një nga motivet më të zakonshme në brezat e rinj, kjo në thelb i referohet marrjes së selfie-ve për të tërhequr vëmendjen nga të tjerët.

Vetëbesimi

Ka edhe nga ata që marrin selfie si një mjet për tu ndier më të sigurt për veten e tyre. Ata kanë tendencë të përdorin aplikacione të ndryshme për redaktimin e fotografive për të ndryshuar aspekte të caktuara të figurës dhe për ta bërë atë më të pëlqyeshëm.

Ndryshimi i humorit

Ky motiv për të bërë selfie është mjaft i ngjashëm me vetëbesimin pasi është bërë që të ndjeheni shumë më mirë ose të ndryshoni një humor të veçantë.

Konformiteti subjektiv

Mund të nënkuptojë ndjekjen e një tendence të veçantë, përdorimin e të njëjtave filtra si pjesa tjetër, redaktimin e fotove tuaja duke përdorur aplikacionin e fundit të redaktimit dhe shumë më tepër. Selfiet zakonisht i lejojnë ata të krijojnë një identitet të vërtetë dhe të ndershëm ose identitet të perceptuar. Shihet si një ngritje e vetëvlerësimit që lejon një individ të shprehet pozitivisht. (msn)

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *