PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

218 aksidente fatale në 2020. Shoferët e moshuar, problem në trafik

, ,

Finlanda shënoi një ulje fare të lehtë të numrit të aksidenteve vdekjeprurëse gjatë vitit të shkuar. Autoritetet thanë së kishte dy më pak aksidente sesa në vitin e kaluar dhe katër prej tyre ishin më pak fatale. Sipas të dhënave të mbledhura nga Instituti i Informacionit të Aksidenteve, në vitin 2020, ndodhën 218 aksidente rrugore fatale në të cilat vdiqën 233 persona.

Sidoqoftë, Hannu Kautto, Inspektori i Përgjithshëm i Policisë i Bordit të Policisë, thekson se trafiku tani është më i sigurt se kurrë më parë. Sipas Kauto, sfidat më të mëdha për trafikun finlandez nga pikëpamja e përmirësimit të sigurisë lidhen me ngasjen nën ndikimin e alkoolit, drogës ose ilaçeve.

Por një problem në rritje është mosha e madhe e drejtuesve të automjeteve që ka një një ndikim edhe në aftësitë e tyre për të ngarë automjetet. Popullsia po plaket, kështu që edhe në trafik, ka më shumë njerëz të moshuar pas timonit, të cilët mund të kenë simptoma që lidhen me kujtesën, aftësitë motorike apo edhe sëmundjet e zemrës, të cilat e bëjnë drejtimin e automjetit të rrezikshëm për veten dhe përdoruesit e tjerë të rrugës.

Ministria e Brendshme po përgatit një plan veprimi për kontrollin e trafikut policor dhe sigurinë e trafikut për 2021-2024. Drafti i planit tani po vlerësohet nga palë të ndryshme, të tilla si Shoqata Finlandeze e Automjeteve.

Jari Pajunen, një inspektor policie në Departamentin e Policisë të Ministrisë së Brendshme, i cili është i përfshirë në përgatitjen e planit, është gjithashtu i shqetësuar për problemet shëndetësore të ngarjes. “Ata janë gjithnjë e më shumë një nga faktorët e rrezikut për aksidente fatale rrugore. Problemet shëndetësore të vozitjes përfshijnë, për shembull, varësinë nga droga, sëmundjet mendore dhe shumë probleme të ndryshme shëndetësore që ndikojnë në ngasje, të cilat ndikojnë në sjelljen dhe aftësinë e shoferëve për të drejtuar në mënyrë të sigurt.”

Kryeinspektori i policisë Hannu Kautto bën thirrje për një kontroll më të efektshëm të shëndetit të drejtuesve të automjeteve. “Unë e kuptoj plotësisht që nuk është e lehtë për një person që është mësuar të lëvizë me makinë të heqë dorë vullnetarisht nga një leje drejtimi. Për këtë, të afërmit dhe mjeku kanë një përgjegjësi shumë të madhe për t’i larguar nga trafiku ata që vuajnë nga probleme serioze shëndetësore. Sipas Kauto, të afërmit e ngushtë shpesh janë të parët që vërejnë një përkeqësim të shëndetit të një të dashur për shkak të, për shembull, të një çrregullimi të kujtesës dhe sfidave për të kryer në jetën e përditshme, për shembull në trafik.

Përshtatur nga Moottori.fi

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *