PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Arrestohen dy shqiptarë për vjedhjet e katër shtëpive ne Espoo dhe Kirkkonummi

, , , ,

Policia e Uusimaa Perëndimore ka hetuar katër vjedhje në një mënyrë shumë të veçantë, tre prej të cilave ishin në Espoo Veriore dhe një në Kirkkonummi.

Vjedhësit synonin shtëpitë e shkëputura, më larg nga banesat e tjera. Të dyshuarve iu sekuestruan pasuri në vlerë rreth 50 mijë euro, bizhuteri dhe pajisje elektronike.

Aktet e vjedhjeve u zhvilluan midis 30 tetorit dhe 4 nëntorit 2021.

POLICIA identifikoi së shpejti, si të dyshuar për krimet, dy meshkuj shqiptarë të moshës së mesme, që kishin mbërritur në Finlandë në tetor 2021.

Te dy kishin qëndruar në një apartament me qira në Helsinki, ku u arrestuan më 6 nëntor.

Të arrestuarit kanë pranuar gjatë marrjes në pyetje se ishin fajtorë për vjedhje. Njëri prej tyre ka thënë se motivi i aktit ka qenë papunësia dhe vështirësitë financiare të shkaktuara nga pandemia e Covid-19.

Një pjesë e pasurisë së sekuestruar nga vjedhjet u konfiskua nga banesa e përdorur nga hajdutët.

Mënyra se si janë kryer krimet ka qenë e jashtëzakonshme në lidhje me dy veprat.

“Në këto krime, hajdutët u futën në shtëpi, duke thyer strukturat e çatisë dhe duke depërtuar në ambientet e banimit të kateve të sipërme përmes hapësirës mes tavanit dhe çatisë së shtëpisë”, thotë komisioneri i krimeve Ilmari Hallamaa në deklaratën për shtyp.

Gjërat e vjedhura në Masala janë gjetur kryesisht, thotë Kari Savolainen, shtëpia e të cilit u thye në 4 nëntor. Savolainen vlerëson efektivitetin e policisë në hetimin e rastit.

Veprat janë hetuar nën titullin penal “vjedhje e rëndë”. Krimi i vjedhjes rëndohet nëse shkelësi hyn në një banesë të banuar. Vjedhja e rëndë dënohet me burgim minimalisht katër muaj dhe maksimumi katër vjet.

Lajmi i vjedhjes në 4 nëntor

Diçka që kurrë nuk mund ta priste ndodhi me Kari Savolainen nga Masala të enjten mbrëma. Hajduti ose hajdutët kishin hyrë në shtëpi në mbrëmje.

Shtëpia e shkëputur në Sepänkyläntie 165 në Kirkkonummi është e dukshme në rrugë. Askush nuk ishte në shtëpi të enjten mbrëma.

Savolainen është i njohur për projektin e eko-Inteligjencës të Masala.

Sipas Savolainen, shtëpia ishte thyer në një mënyrë absolutisht të pabesueshme.

Hajdutët janë ngjitur në çati përgjatë shkallëve në muret anësore që përdoren për rastet e aksidenteve nga zjarri. Ata kanë hyrë nga një prej dritareve në çati dhe janë zvarritur në pjesën e ndërmjetme me gjysmë metër izolim. Më pas, kanë hapur me grusht një të çarë në tavan dhe kanë hyrë në shtëpi.

Një ose disa hajdutë kanë kërkuar brenda shtëpisë për gjëra të shtrenjta, dhe kanë gjetur të paktën një kuti bizhuterish dhe gjithashtu një kasafortë që peshonte më shumë se 50 kilogramë.

Kasaforta ishte nxjerrë dhe futur në makinë, gjë e cila dukej nga gjurmët e lëna në oborr.

Përmbajtja e kasafortës është mjaft e vlefshme, mes tjerash kishte një orë të artë të trashëguar me vlerë 6000 euro.

Savolainen e shqetësojnë veçanërisht dokumentet në kasafortë, si për shembull aktet e trashëgimisë. Ai dyshon fort se të paktën ato nuk do të gjenden kurrë, edhe nëse disa gjëra të tjera zbulohen nga policia.

Savolainen dëshiron t’u tregojë të tjerëve për vjedhjen si një paralajmërim të hershëm.

– Nuk më ka shkuar kurrë në mendje që dikush të hyjë nga shkallët e zjarrit dhe të thyejë tavanin. Ky është një akt i egër.

Vjedhja mesa duket ka ndodhur rreth orës 17:30. dhe ora 18:00, kur u përgjigj kamera e vëzhgimit. Herë të tjera të enjten mbrëma janë të mundshme.

Savolainen kërkon të raportohen dyshimet dhe informacionet e mundshme në polici në 0295438240 ose në 0400440255.

Savolainen lavdëron policinë. Patrulla ka mbërritur me shpejtësi në vendngjarje, ndërsa policia nga Lohja ka ardhur me qenin për të hetuar grabitjen.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *