PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

E pazakontë! Ja pse po anullohen oraret dhe po vonohen trenat në kryeqytet


Ekranet në stacionet e trenave janë mbushur me shumë shirita të kuq. Kjo do të thotë se trenat ose janë anuluar ose janë me vonesë. Janë pothuajse të përditshme raportimet e mediave për problemet e trenave të udhëtarëve, të cilat kanë qenë jashtëzakonisht të mëdha këtë vjeshtë.

Udhëtimet e anuluara dhe vonesat e trenave janë bërë të zakonshme në linjat lokale të trenave në zonën metropolitane të Helsinkit.

Diçka e pazakonshme për Finlandën, por trenat tani janë “gjithë kohës vonë” ose anullohen, pavarësisht se pasagjerët paguajnë çmimin e plotë. Shumë të tjerë kanë vënë re të njëjtën gjë.

Kompania e transportit e kryeqytetit HSL fajëson kompaninë e trenave VR. Anulimet dhe parregullsitë me oraret e shërbimit të trenave janë kryesisht për shkak të mungesës së stafit të VR, e cila nuk është vetëm për shkak të pushimeve të zakonshme mjekësore për shkak të gripit.

– Drejtuesit e lokomotivave janë nisur drejt sektorëve të tjerë. Nuk ka pasur kurrë kaq shumë largime, thotë Tero Palomäki, President i Unionit të Hekurudhave (RAU).

Janë rreth 250 makinistë lokomotivash në trafikun e udhëtarëve të Helsinkit dhe rreth 40 në zonën e Riihimäkit. Palomäki përafërsisht vlerëson se dhjetë për qind e tyre janë larguar ose janë gati të largohen nga industria.

Arsyeja është ndryshimi i kushteve të punës këtë pranverë. Koha e ushqimit e përfshirë më parë në orarin e punës së makinistëve të lokomotivës tani është kohë pune e papaguar. Lassi Narinen, kryetar i departamentit të makinistëve të lokomotivave në Sindikatën e Helsinkit, thotë se ndryshimi e rriti kohën e papaguar të punës në 59 minuta.

– Parimisht kjo do të thotë një deri në dy ditë pune të papaguara për një periudhë pune trejavore, llogarit Palomäki.

Narinen thotë se turnet e parregullta nga 7 deri në 12 orë nuk do të rikthehen më si më parë.

– Turnet janë më të vështira për t’u bërë.

Narinen thotë se është rritur edhe numri i pushimeve mjekësore, sidomos pushimet mjekësore që lidhen me mospërballimin e ngarkesës në punë.

– Janë shtuar brenda një viti, thotë Narinen.

Si Palomäki ashtu edhe Narinen pranojnë se është zbehur dëshira e makinistëve për të punuar jashtë orarit dhe për të plotësuar kështu mungesën e stafit.

– Ekipi nuk është më fleksibël, atmosfera e punës është e keqe, thotë Palomäki.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *