PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda do të kërkojë prova të statusit negativ Covid-19 për vizitorët

, ,

Po punohet në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë të Finlandës për një ligj që do t’u kërkojë vizitorëve të huaj të tregojnë prova të statusit negativ Covid-19 për të hyrë në vend.

“Ne aktualisht po hetojmë se si një ligj i tillë mund të zbatohet,” tha Sekretarja e Përhershme i ministrisë, Kirsi Varhila.

Një opsion, shpjegoi ajo, do të ishte që çertifikatat të kontrollohen në vendin e nisjes së udhëtarit, për shembull nga linjat ajrore dhe tragetet.

Në mënyrë që të lejohen të hipin në një aeroplan ose traget për në Finlandë, udhëtarët e huaj do të duhet të sigurojnë prova të një rezultati negativ të testit Covid të kohëve të fundit, një pasaportë vaksinimi ose një çertifikatë që janë shëruar nga sëmundja.

Praktikat aktuale të vështira për tu zgjeruar
Për momentin, udhëtarët që mbërrijnë nuk kanë nevojë të kenë një dokumentacion të tillë paraprakisht, por zyrtarët kufitarë mund t’u kërkojnë atyre që t’i nënshtrohen një kontrolli shëndetësor në porte dhe aeroporte, që në praktikë zakonisht do të thotë të testohesh për Covid.

Por ndërsa afrohet vera, numri i pasagjerëve që mbërrijnë pritet të rritet në mënyrë dramatike dhe sistemi aktual do të bëhej i parealizueshëm, sipas Taru Keronen, CEO i kompanisë së trageteve Eckerö Line.

“Nuk është një model që do të funksiononte ndërsa numri i pasagjerëve rritet,” tha ajo, duke vënë në dukje se kontrollet shëndetësore të kalimit të kufirit jo vetëm që do të kërkonin një rritje të konsiderueshme të personelit por edhe një hapësirë ​​të madhe fizike në të cilën do të kryheshin procedurat.

“Terminalet [e Ferry] nuk kanë të njëjtën hapësirë ​​si, për shembull, aeroportet. Nuk duket aspak realiste,” tha Keronen, duke vënë në dukje se kompanitë finlandeze të trageteve u kanë kërkuar në mënyrë të pavarur pasagjerëve të tregojnë prova të rezultateve negative të testit, një politikë e cila është në përputhje me rekomandimet nga Instituti për Shëndet dhe Mirëqenie (THL).

Disa pasagjerë janë kthyer në porte për shkak të mungesës së dokumentit, tha ajo.

“Në thelb, kjo ka të bëjë gjithashtu me faktin, nëse duam të shpëtojmë industrinë finlandeze të turizmit. Kjo është arsyeja pse ne kemi ndërmarrë veprime dhe gjithashtu duam të jemi pjesë e zgjidhjes,” tha Keronen.

Varhila e ministrisë tha që Finlanda mund të marrë të njëjtën qasje si në Suedinë fqinje, e cila kërkon – me disa përjashtime – vizitorët e huaj të tregojnë prova se kanë marrë një rezultat negativ të testit brenda 48 orëve nga mbërritja në vend.

Roli i kompanive të trageteve
“Ne do të përcaktojmë nëse kompanitë e trageteve dhe linjat ajrore mund të kontrollojnë dokumentacionin. Ne duhet të sigurojmë që firmat të jenë në gjendje të kontrollojnë informacionin në lidhje me shëndetin e pasagjerëve,” shpjegoi Varhila.

Zëvendës CEO i Shoqatës së Pronarëve të Anijeve Finlandeze, Hans Ahlström, nënvizoi se skema e testit negativ do të duhet të monitorohet, por tha se ai mendon se kompanitë e transportit do të ishin në gjendje të kontrollonin çertifikatat e provës Covid.

“Do të ishte një çështje e kontrollimit të dokumenteve, jo futja e informacionit shëndetësor të udhëtarëve në një bazë të dhënash,” tha ai.

Në fillim, Ahlström tha se kompanitë e transportit do të ishin në gjendje të merren me çertifikatat e të gjithë pasagjerëve, por më pas do të duhet të kryejnë kontrolle në vend, pasi volumi i udhëtarëve rritet afër niveleve normale.

Kompanitë e trageteve të vendit kanë sugjeruar që rezultatet e testeve të shpejta Covid duhet të lejohen për individët që vizitojnë për një maksimum prej tre ditësh.

Ahlström tha se pasagjerët e trageteve ishin një pjesë jetike e sektorit të turizmit të vendit, duke theksuar se para krizës Covid, turistët e huaj të trageteve rregullisht sillnin më shumë se 900 milion euro në Finlandë në vit.

“Duhet bërë çdo përpjekje për të nxitur rimëkëmbjen graduale të komunitetit të biznesit, duke marrë parasysh sigurinë e shëndetit publik, natyrisht,” tha ai.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *