PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda përgatitet për dozën e katërt të vaksinës. THL: Vendimi merret këto ditë


Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies, THL, po përgatit udhëzime se si do të zgjerohet programi i vaksinimit kundër koronës në të ardhmen e afërt.

Po bëhet një rekomandim se si mund të zgjerohet në Finlandë ofrimi i dozës së katërt të vaksinimit kundër koronavirusit.

Sipas mjekes kryesore të THL, Hanna Nohynek, detajet e kësaj çështjeje do të shpallen në ditët në vijim. Rekomandimi mund të vijë që në fillim të javës.

– Varet se si e përditësojmë tekstin e rekomandimit, vlerësimin ligjor dhe faqen e internetit, thotë Nohynek.

Doza e katërt e vaksinës rekomandohet aktualisht për ata 12 vjeç e lart, me imunitet të kompromentuar rëndë, për ata mbi 80 vjeç dhe të gjithë të moshuarit që jetojnë në shtëpi pleqsh.

“Zgjerimi i raundit të katërt të vaksinave ndikohet nga drejtimi i epidemisë, efekti mbrojtës i vaksinës në grupmosha të ndryshme dhe ideja se çfarë do të ndodhë në vjeshtë”, tha Nohynek për IltaSsanomat javën e kaluar.

Zhvillimi i epidemisë në Finlandë kohët e fundit ka qenë jo problematik. Ngarkesa e punës së spitalit dhe kujdesit intensiv është lehtësuar dhe variacionet sezonale ka të ngjarë të lehtësojnë situatën e sëmundjes në verë. Në vjeshtë, situata mund të jetë përsëri ndryshe.

– Është e rëndësishme që koha e vaksinimeve të jetë e lidhur me rrjedhën e epidemisë.

Megjithatë, nuk mund të nxirren përfundime të drejtpërdrejta nga faktorët individualë për nevojën e zgjerimit të vaksinimeve.

– Të gjitha këto gjëra po shikohen, thotë Nohynek tani.

Vaksinimet e katërta të mundshme do të vazhdojnë me të njëjtat lloje vaksinash si më parë. Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë përforcuese të veçantë, të personalizuar dhe nuk ka informacion në dispozicion për kohën e saj.

– Këto rekomandime janë ende duke u zhvilluar nga Grupi i Ekspertëve Teknik të Organizatës Botërore të SHëndetësisë dhe ende nuk janë marrë. Ato gjithashtu ndikojnë në mënyrën se si kompanitë farmaceutike bëjnë punën e tyre të zhvillimit, thotë Nohynek.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *