PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandë, 50 vjeçarët divorcohen dhe çiftohen shpejt. Lidhja i mban të lumtur

, , ,

Një marrëdhënie është një nga faktorët më të rëndësishëm që kontribuon në plakjen e lumtur. Ky është ndoshta edhe faktori më i rëndësishëm. Gjithnjë e më shumë njerëz mbi 50 vjeç jetojnë në një lidhje, martesore ose jo martesore.

Ka gjithnjë e më shumë lidhje jetëgjata dhe përqindja e vejushave është ulur dukshëm. Me shkallën e divorcit në të gjithë popullsinë që mbetet pothuajse në të njëjtin nivel, ata mbi 50 vjeç divorcohen dhe krijojnë marrëdhënie të reja me një ritëm më të shpejtë.

Rezultatet janë të qarta nga Barometri Familjar i Shoqatës së Popullsisë 2021 i titulluar “Plakja është si një verë e mirë – Marrëdhëniet e njerëzve mbi 50 vjeç në Finlandë”.

Buletini I Shoqatës së Pupullsisë thekson se njerëzit që jetojnë në një lidhje mendojnë se shëndeti i tyre është më i mirë. Ata priren të jenë më të lumtur me jetën e tyre sesa njerëzit që nuk jetojnë në një marrëdhënie.

Sipas Barometrit të Familjes, njerëzit që jetojnë në një lidhje janë përgjithësisht të kënaqur me marrëdhënien e tyre, megjithëse grindjet janë shumë të zakonshme. Ne jemi më të kënaqur me dashurinë e ndërsjellë dhe më të pakënaqur me sasinë e intimitetit fizik.

Mosmarrëveshjet më të zakonshme janë seksi dhe gjërat e përditshme si paratë apo punët e shtëpisë.

Femrat janë më të pakënaqur me marrëdhënien e tyre sesa meshkujt. Gratë gjithashtu përjetojnë më shpesh se burrat se grindjet në një marrëdhënie janë më të zakonshme.

Ata që janë në lidhjen e tyre të parë janë më të kënaqur se të tjerët.

– Ka pasur çuditërisht pak kërkime mbi ndryshimet në marrëdhëniet e plakjes dhe se si ato ndikojnë në mirëqenien e njerëzve dhe marrëdhëniet e tjera familjare në të kaluarën. Rezultatet tona tregojnë se sa e rëndësishme është një marrëdhënie funksionale edhe për lumturinë dhe shëndetin e të moshuarve, thotë Anna Rotkirch, Drejtoreshë Kërkimore e Shoqatës së Popullsisë.

Sipas saj, për shembull, gjyshja mund të jetë një faktor që balancon lumturinë dhe mirëqenien, nëse një marrëdhënie është e vështirë ose nuk ekziston.

Rotkirch drejton projektin kërkimor të Akademisë së Finlandës LoveAge mbi marrëdhëniet me të moshuarit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *