PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helsinki – fishekzjarrë të vërtetë, Turku – fishekzjarrë digjitalë. Viti i Ri do të festohet sërish në internet


Viti i Ri nuk do të mund të pritet në mënyrën e zakonshme. në restorante apo klube nate në pjesën më të madhe të Finlandës. Planet e Vitit të Ri të shumë finlandezëve kanë ndryshuar ndjeshëm për shkak të koronavirusit dhe kufizimeve të vendosura këtë javë nga qeveria. Shumë aktivitete janë anulluar ose mund të ndiqen në internet.

Me përjashtim të Distriktit Spitalor Kainuu, e gjithë Finlanda është në zonën ku po përhapet koronavirusi. Kjo do të thotë që deri të martën, restorantet në vend duhet të ndalojnë shërbimin në orën 17:00 dhe të mbyllin dyert e tyre në orën 18:00. Kainuu është kështu zona e vetme në Finlandë ku natën e Vitit të Ri mund të festohet në një bar.

Helsinki organizon hedhjen e fishekzjarreve, pavarësisht kufizimeve të normave të interesit. Fishekzjarret e qytetit të Helsinkit do të lëshohen në tre lokacione të ndryshme nga Tervasaari, Töölönlahti dhe Malmi. Fishekzjarret do të lëshohen më lart se zakonisht, kështu që ato mund të shihen në një zonë të gjerë rreth kryeqytetit.

Zonat e mira të shikimit janë të shikimit janë në të gjithë qendrën e qytetit dhe në disa zona në veri dhe lindje të Helsinkit.

Ju mund të gjuani raketat tuaja duke filluar nga ora gjashtë e pasdites, por përdorimi i fishekzjarreve është i ndaluar në disa zona në Helsinki, sikurse edhe në vitet e mëparshme.

Vende të tilla të ndaluara janë, për shembull, e gjithë zona e qendrës së qytetit, qendra tregtare Oulunkylä, sheshi Ylä-Malmi, qendra tregtare Pihlajamäki, Töölöntori, Vanha kirkkopuisto dhe parku i njohur si Ruttopuisto, qendra tregtare Kontula, qendra tregtare Itäkeskus dhe sheshi Talin.

Departamenti i Shpëtimit të Helsinkit shpreson që njerëzit të marrin parasysh situatën e koronavirusit dhe të respektojnë kufizimet në tubime dhe përmbajtjen në festime. Departamenti i Shpëtimit po i inkurajon banorët e qytetit të marrin në konsideratë nëse Viti i Ri mund të festohet në mënyra të reja, në mënyrë që njëherësh edhe të gëzohet, por edhe njerëzit e tjerë të merren në konsideratë.

Koncerti i Vitit të Ri të Helsinkit do të mbahet gjithashtu në Hartwall Arena pa spektatorë. Mund të shihet në Yle Areena ose Yle TV 1 nga ora 22:45. Interpretuesit përfshijnë Behm, Erika Vikman dhe Blind Channel.

Për fëmijët, ekziston një program i Vitit të Ri i organizuar nga kolektivi Skidit. Regjistrimi i festës virtuale për fëmijë mund të shihet online në kanalin e Helsinkit nga nata e ndërrimit të viteve.

Espoo dhe Vantaa, nga ana tjetër, nuk do të lëshojnë fishekzjarrët e tyre të mëdhenj as këtë vit. Fishekzjarre do të hidhen në disa komuna të tjera në Uusimaa. Në Kirkkonummi, për shembull, raketat do të hidhen në orën 18:30.

Në Turku janë anuluar fishekzjarrët e vërtetë, por banorët kanë mundësinë të ndezin fishekzjarrë digjitalë në eventin “Orientimi i Dritës”, i cili është pjesë e eventit “Shtegu i Dritës”.

Situata epidemike e koronës në Oulu është gjithashtu e rëndë dhe festimet e Vitit të Ri do të bëhen në internet këtë vit. Transmetimi i festimeve do të jetë i disponueshëm në faqen e internetit të Mun Oulu në natën e Vitit të Ri nga ora 18:00.

Në Vaasa, të shtënat tradicionale të fishekzjarreve nga Räätälinsaari janë anulluar. Sipas qytetit, fishekzjarrët nuk janë një ide e mirë tani që grumbullimet e njerëzve duhet të shmangen.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *