PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ish- ministrja e Brendshme nën akuzë për nxitje të urrejtjes ndaj homoseksualëve


Prokurori i Përgjithshëm ka ngritur akuza kundër deputetes kristiandemokrate Päivi Räsänen. Ajo akuzohet për tre akuza të nxitjes së uurejtjes kundër një grupi pakicë.

Räsänen ishte ministër i brendshëm midis 2011-15 dhe kryetar i Partisë Demokristiane nga 2004 në 2015.

Akuzat e paraqitura të Enjten bazohen në tre grupe çështjesh. Njëra ka të bëjë me shkrimet e Räsänen në faqet e internetit të Fondacionit Luther të Finlandës, një lëvizje konservatore e reformave dhe Misionit Evangjelist Lutheran të Finlandës. Grupi i fundit vepron nën Kishën Ungjillore Luterane të Finlandës të mbështetur nga shteti.

Dy akuzat e tjera kanë të bëjnë me botimet dhe deklaratat e Räsänen në Twitter, Instagram, Facebook dhe në një program radio Yle Puhe.

Sipas Prokurorit të Përgjithshëm, deklaratat janë nënçmuese dhe diskriminuese ndaj homoseksualëve dhe shkelin barazinë dhe dinjitetin e tyre. Kështu, ata kapërcejnë kufijtë e lirisë së fjalës dhe fesë dhe ka të ngjarë të ushqejnë intolerancën, përbuzjen dhe urrejtjen.

Një tjetër hetim paraprak u ndërpre nga Prokurori i Përgjithshëm. Ishte e lidhur me deklaratat e Räsänen në programin Yökylä të transmetuesit komercial MTV. Prokurori i Përgjithshëm vendosi që ndërsa ajo bëri një deklaratë poshtëruese rreth homoseksualitetit në program, kjo ishte një shkelje e vogël.

Räsänen citon mësimet biblike

Räsänen tha se vendimi i Prokurorit të Përgjithshëm ishte befasues, dhe madje tronditës.

“Unë nuk e konsideroj veten fajtor për kërcënim, shpifje ose fyerje të ndonjë grupi njerëzish. Të gjitha këto bazohen në mësimet e Biblës mbi martesën dhe seksualitetin,” i tha ajo Yle të enjten.

Sipas Räsänen, në thelb është çështja nëse një besim i bazuar në mësimet tradicionale të Biblës dhe kishave të krishtera mund të shprehet lirisht në Finlandë. Ajo këmbënguli se mbështet dinjitetin dhe të drejtat e njeriut të homoseksualëve.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *