PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kompanitë finlandeze po braktisin Rusinë e mbëthyer nga krizat dhe sanksionet

, , , ,

Koompanitë finlandeze po largohen nga Rusia. Ndër të fundit jannë Posti, kompania e shërbimeve të ndërtimit Are, kompania e shërbimeve të ndërtimit dhe mirëmbajtjes Caverion dhe prodhuesi i mishit Atria, e cila gjithsesi do të vazhdojë prezencën në vend me zinxhirin e saj Sibylla, njofton revista ekonomike Talouselämä.

Në nëntor, kompania e ndërtimit YIT njoftoi gjithashtu se po shqyrtonte “opsione të ndryshme strategjike”.

Vendimet e largimit nuk lidhen vetëm me situatën gjeopolitike që është intensifikuar javët e fundit, por ka shumë arsye pas kësaj.

– Nuk doli të ishte një biznes i mirë, edhe pse kishim vite të mira, shpjegon CEO i Atria, Juha Gröhn për vendimin e largimit Talouselämä. Megjithatë, ai tha se gjeopolitika ka ndikuar indirekt në vendimin e kompanisë.

Kolapsi i parë i madh në Rusi ishte kriza e thellë ekonomike e shkaktuar nga zhvlerësimi i vitit 1998, i cili shkatërroi Stockmann, për shembull. Hapja e dyqanit kryesor të kompanisë u vonua. Kompania vuajti prej vitesh nga dobësimi i fuqisë blerëse të rusëve.

Pas zhvlerësimit, ekonomia e një shteti gjigant me 144 milionë banorë u trondit nga kriza financiare, kriza e Krimesë dhe kriza e rublës.

– Dalja nga Rusia i përshtatet strategjisë sonë, shpjegon Martti Ala-Härkönen, CFO i Caverion, në lidhje me vendimin e kompanisë për t’u tërhequr nga Talouselämä.

Vendimi për t’u tërhequr ka më shumë.

– Rusia është një mjedis shumë sfidues, thotë Ala-Härkönen dhe përmend luhatjet e kursit të këmbimit të rublës, burokracinë, inflacionin, i cili po përshpejtohet më shpejt se eurozona dhe situatën e dobësuar ekonomike të vendit.

Atria pati vite të mira në fillim të këtij shekulli në Rusi, të cilat vazhduan deri në krizën financiare ndërkombëtare. Kriza e Krimesë e vitit 2014 dhe sanksionet perëndimore që pasuan ishin një pikë kthese.

“Më pas erdhën sanksionet, sanksionet shtesë dhe sanksionet shtesë”, thotë Gröhn.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *