PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeauditorja e Finlandës po hetohet për abuzime në vlerën e 5 mijë Euro

, ,

Kryetarja e zyrës së Parlamentit ka propozuar që auditorja i përgjithshëm i Finlandës, i cili është përgjegjës për organin që mbikëqyr përdorimin e duhur të parave të qeverisë, të pezullohet nga pozicioni i saj në pritje të rezultatit të një hetimi zyrtar në pretendimet e saj të shpenzimeve. Auditori i Përgjithshëm i Finlandës ështe i njëjtë me pozicionin e kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit në Shqipëri.

Propozimi për pezullimin e Tytti Yli-Viikari, auditori i përgjithshëm i Zyrës Kombëtare të Auditimit të Finlandës (VTV), mbërrin të martën në Komisionin e Kancelarisë së parlamentit.

Sidoqoftë, sipas informacionit të Yle, Komisioni i Kancelarisë nuk ka gjasa të marrë një vendim përfundimtar të Martën, pasi zonjës Yli-Viikari do t’i jepet kohë pas takimit për të përgatitur një përgjigje të mundshme.

Tabloid Ilta-Sanomat raportoi javën e kaluar se Yli-Viikari shpenzoi rreth 4,729 euro para publike për flokët dhe shërbimet e bukurisë midis 2018 dhe 2020.

Gazeta gjithashtu raportoi se kishte pyetje në lidhje me përdorimin e një karte krediti të agjencisë nga auditori i përgjithshëm për të mbuluar shpenzime të tjera personale si dhe shpenzimet e saj të udhëtimit. Një hetim i Yle ka zbuluar se shpenzimet e udhëtimit të Yli-Viikari ishin më të lartat nga 55 drejtuesit e agjencive shtetërore të Finlandës.

Denoncimi i mediave çoi në hetim

Në janar, Iltalehti raportoi për një përfundim të jashtëzakonshëm të marrëveshjes së punës që rezultoi në një nëpunës civil të paguhet një rrogë për dy vjet me kushtin që ata të mos bënin punë. Kjo ishte rezultat i një marrëveshjeje midis Yli-Viikari dhe Mikko Koiranen, Drejtori i Çështjeve Ligjore të VTV, gjë e cila solli që të dy nëpunësit civilë të merrnin një paralajmërim nga Ombudsmani Parlamentar.

Kjo bëri që Komiteti Parlamentar i Auditimit të njoftojë se do të fillojë një hetim mbi menaxhimin e brendshëm financiar dhe të riskut të VTV, përfshirë shpenzimet e udhëtimit të agjencisë.

Kryetarja e Parlamentit të Finlandës, Anu Vehviläinen tha të Shtunën se veprimet e pretenduara të Yli-Viikari minuan besueshmërinë e agjencisë pasi një nga përgjegjësitë kryesore të VTV është të monitorojë përdorimin e fondeve publike.

Yli-Viikari lëshoi ​​një deklaratë gjatë fundjavës duke mohuar që ajo kishte kryer ndonjë krim, por refuzoi të komentojë më tej, pasi një hetim paraprak i çështjes është nisur nga Byroja Kombëtare e Hetimit (NBI). NBI ka konfirmuar se po heton aktivitetet e dy zyrtarëve të VTV, por nuk ka zbuluar identitetet e tyre.

Shkarkimi i mundshëm i Yli-Viikari nga pozicioni i saj do të vendoset përfundimisht nga një seancë plenare e Parlamentit. Në praktikë, ky vendim do të merret vetëm pasi të ketë përfunduar raporti i Komisionit të Kancelarisë për Yli-Viikari, që ka të ngjarë të ndodhë pas Pashkëve.

Mandati gjashtë-vjeçar i Yli-Viikari si Auditor i Përgjithshëm do të përfundojë më vonë këtë vit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *