PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kush do të jetë ministër i Brendshëm i Finlandës? Të Gjelbërtit vendosin nesër

, ,

Partia e të Gjelbërve në Finlandë do të jetë nesër para një zgjedhjeje të vështirë se kush do të pasojë Ministren e Brendshme Maria Ohisalo, e cila ka marrë pushimin e lindjes.

Atte Harjanne, zëvendëskryetar i të Gjelbërve, po përpiqet seriozisht të bëhet ministër. Harjanne, që mori më shumë vota në zgjedhjen e nënkryetarëve të konferencës së partisë, sipas ndjekësve të tij, tani nuk mund të injorohet në zgjedhje.

Harjanne është shprehur në favor të rrymave të ndryshme në parti dhe zgjedhja e tij do të balanconte imazhin politik të të Gjelbërve si majtistë dhe deficitin mashkullor në përfaqësimin politik të të Gjelbërve.

Një mundësi tjetër që diskutohet është riciklim i ministrave, në të cilën Ministrja e Mjedisit Krista Mikkonen do të merrte detyrën si Ministre e Brendshme për të zëvendësuar Ohisalo dhe Emma Kari, Kryetare e Grupit Parlamentar të Gjelbër, do të promovohej në Ministër i Mjedisit.

Zgjedhja e ministrave do të vendoset të hënën, me 11 tetor, në takimin e përbashkët të Këshillit Drejtues të Partisë së Gjelbër dhe grupit parlamentar. Këshilli i të Gjelbërve ka 43 anëtarë dhe grupi parlamentar ka 20 përfaqësues.

Iris Suomela, një deputete nga Tampere për mandatin e parë, u zgjodh më parë nënkryetar i Ohisalo. Detyra e Suomela është të përqëndrohet mbi të gjitha në zgjedhjet rajonale, të cilat po bëhen mjaft të vështira për të Gjelbrit. Helsinki, bastion i të Gjelbërve, nuk merr pjesë në zgjedhjet rajonale dhe në shumë zona mbështetja e të Gjelbërve është tradicionalisht e dobët.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *