PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kush janë të parët që do të marrin dozën e tretë të vaksinës?


2.5 milionë finlandez i përkasin grupit të njerëzve që, sipas Institutit të Shëndetit dhe Mirëqenies THL, duhet të marrin një dozë të tretë të vaksinës kundër koronës. 260 mijë prej tyre e kanë marrë tashmë atë.

Më shumë se gjysmë milioni finlandez morën dozën e dytë të vaksinës kundër koronës më shumë se gjashtë muaj më parë. Shumica e tyre, ose 73 për qind, janë mbi 60 vjeç.

– Me dozën e tretë, tashmë kemi mundur t’u japim shumë të moshuarve mbrojtje më të fortë kundër koronavirusit. Mosha e vjetër është një faktor rreziku serioz kur bëhet fjalë për marrjen e një varianti të rëndë të Covid-19. Duke vaksinuar gjithashtu personelin e kujdesit shëndetësor me dozën e tretë, ne gjithashtu mbrojmë në mënyrë indirekte finlandezët që janë më të moshuarit dhe më të brishtët, thotë kryemjekja Hanna Nohynek në THL.

Sipas THL, këta duhet të marrin një dozë të tretë vaksine

• 60 vjeç e lart

• njerëzit që jetojnë në shtëpi pleqsh dhe shtëpi shërbimi

• personat në grupin e rrezikut mjekësor

• personat me sistem imunitar të dobësuar rëndë

• personat që kanë marrë doza 1 dhe 2 me intervale më pak se 6 javë

• Profesionistët e kujdesit shëndetësor që kujdesen për pacientët me korona

• Stafi tjetër që kujdeset për pacientët gjatë gjithë kohës ose punon në departamentin e urgjencës

Për ata që u rekomandohet një injeksion i tretë, koha e duhur është gjashtë muaj pas dozës së dytë.

– Mbrojtja që ofron vaksina mbahet në një nivel shumë të mirë për gjysmë viti, edhe nëse imuniteti fillon të bjerë më herët, thotë Nohynek.

Autoriteti i BE-së për kontrollin e infeksionit ECDC rekomandon tani që vendet së pari të mbrojnë pjesën më të brishtë të popullsisë kundër Covid-it serioz, dhe më pas profesionistët e kujdesit shëndetësor. Doza e tretë kryesisht duhet t’u jepet vetëm personave mbi 40 vjeç dhe gjashtë muaj pas dozës së dytë.

Finlanda do të diskutojë nevojën për të vaksinuar personat nën 60 vjeç që nuk janë në listën në kutinë e fakteve kur grupi kombëtar i ekspertëve të vaksinimit të mblidhet nesër më 1 dhjetor.

Doza e tretë e vaksinës kundër koronavirusit është shpërndarë në bashki të ndryshme që prej muajit shtator. Ka dallime të mëdha midis komunave të ndryshme, shumica e të cilave janë vaksinuar tre herë në Åland, Lapland dhe Kemi.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *