PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ministria e Shëndetësisë: Situata e pandemisë është qetësuar


Situata e epidemisë është qetësuar gjatë dy javëve të fundit në të gjithë vendin. Sidoqoftë, ka ende ndryshime midis rajoneve, pasi Finlanda e Jugut ka një incidencë më të lartë në disa vende sesa në pjesën tjetër të vendit. Në shumicën e zonave, infeksionet e koronavirusit aktualisht janë të ulta dhe situata epidemike është e qetë. Shkalla e vlerësuar efektive e infektivitetit për të gjithë vendin është ende nën një, ndërmjet 0,55 dhe 0,70 (diapazoni i probabilitetit 90%).

Megjithëse situata e epidemisë është qetësuar mjaft, për të parandaluar infeksionet virale, është mirë të mbani mend që të kujdeseni për higjienën e duarve dhe intervalet e sigurisë në verë, si dhe të aplikoni për një test nëse ka edhe simptoma të lehta sugjestionues të koronavirusit.

Në javën e 23 (7–13 qershor), 543 raste të reja të koronavirusit u raportuan në Regjistrin e Sëmundjeve Infektive, që është rreth 170 raste më pak se në javën e kaluar, kur u raportuan 717 raste. Incidenca e rasteve të reja është ulur më tej. Incidenca për 100,000 banorë ishte 23 në dy javët e fundit (31 maj – 13 qershor), krahasuar me 40 në dy javët e mëparshme (17-30 maj).

Sipas vlerësimit të përgjithshëm të rretheve të spitalit, më 16 qershor 2021, shumica e zonave ishin në nivelin bazë të epidemisë. Kishte vetëm tre zona në fazën e përshpejtimit: rrethet spitalore të Helsinkit dhe Uusimaa (HUS), Päijät-Häme dhe Kanta-Häme. Në të kundërt, nuk kishte asnjë zonë në kohën e përhapjes.

Testimi dhe gjurmimi vazhdojnë të punojnë në mënyrë efektive

Numri i testeve të koronavirusit të kryer ka rënë pak. Në javën e 23-të, u kryen më shumë se 90 mijë teste, që është rreth 18 mijë më pak se javën e kaluar. Përqindja e mostrave pozitive të testuara ishte 0.6%, i njëjti nivel si në javën e kaluar. Përqindja e vogël e mostrave pozitive tregon se infeksionet qarkulluese në popullatë janë zbuluar në mënyrë efektive.

Nga infeksionet shtëpiake, burimi i infeksionit u identifikua në dy nga tre rastet. Shifra është pak më e lartë se javën e kaluar. Në javën e 23-të, rreth 2,200 njerëz u vunë në karantinë. Në javën e 23-të, 37% e infeksioneve të reja u zbuluan tek individët që ishin në karantinë në kohën e infektimit.

Përqindja e rasteve të reja të infeksioneve me korona të marra nga jashtë ka vazhduar të rritet. Në javën e 23-të, infeksionet nga jashtë zënë 19% të rasteve të reja, krahasuar me 16% javën e kaluar. Sidoqoftë, ndjekja e infeksioneve ndërkufitare ka vazhduar të parandalohet mirë, duke zënë 2.7% të të gjitha rasteve të zbuluara.

Numri i pacientëve në spital ka vazhduar të bjerë

Sipas rretheve të spitalit, kishte gjithsej 43 pacientë koronavirusë në kujdesin spitalor më 16 qershor 2021. Tetë pacientë në pavijone të kujdesit parësor, 23 në pavijone të kujdesit special dhe 12 në pavijone të kujdesit intensiv. Numri i pacientëve ka rënë në muajin e fundit, veçanërisht në departamentet e kujdesit shëndetësor parësor dhe të kujdesit special. Numri i seancave të reja të specializuara dhe të kujdesit intensiv parashikohet të bjerë më tej javën e ardhshme.

Deri më 16 qershor 2021, ishin raportuar gjithsej 967 vdekje në lidhje me sëmundjen e koronavirusit.

Vaksina nuk eleminon plotësisht rrezikun e infektimit ose transmetimit

Në Finlandë, rreth 52% e popullsisë së përgjithshme ka marrë një dozë vaksine dhe një dozë tjetër 13%.

Vaksina koronare ofron mbrojtje të mirë kundër sëmundjes së koronavirusit, formave të saj të rënda të sëmundjes dhe varianteve virale. Sidoqoftë, vaksina nuk eleminon plotësisht rrezikun e infektimit ose transmetimit. Prandaj është e rëndësishme që ata që marrin një ose dy doza vaksine, të aplikojnë gjithashtu për testin kur shfaqen simptomat dhe, si të tjerët, të ndjekin udhëzimet për të parandaluar përhapjen e virusit.

Të gjithë mund të ngadalësojnë përhapjen e koronavirusit me veprimet e tyre. Pajtueshmëria me rekomandimet dhe kufizimet ekzistuese mbetet një përparësi. Rekomandohet gjithashtu që njerëzit të konsiderojnë me kujdes nëse është e nevojshme të udhëtojnë jashtë vendit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *