PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sa orë gjumë kanë nevojë fëmijët dhe të rriturit?

, , ,

 

Të sapolindurit (0-3 muajsh):                    14-17 orë
Foshnjat (4-11 muajsh):                             12-15 orë
Fëmijët e vegjël (1-2 vjet):                         11-14 orë
Fëmijët parashkollorë (3-5):                      10-13 orë
Fëmijët e moshës shkollore (6-13):            9-11 orë
Adoleshentët (14-17):                                    8-10 orë
Të rinjtë (18-25):                                            7-9 orë
Të rriturit (26-64):                                          7-9 orë
Të rriturit e moshuar (65+):                            7-8 orë

 

Sasia e gjumit që fëmijët duhet të bëjnë ndryshon ndjeshëm me rritjen e tyre. Ndërsa rriten nga mosha e vegël deri në moshën shkollore, gjumi i tyre bëhet gjithnjë e më i ngjashëm me atë të të rriturve18 vjeç. Në këtë proces rritjeje, kërkesat e gjumit për fëmijët e vegjël fillojnë eulen, dhe kjo pasqyrohet kryesisht në një zvogëlimin e sasisë së kohës së dremitjes gjatë ditës.

Edhe pse fëmijët flenë për më pak orë sesa foshnjat, gjumi mbetet kritik për shëndetin e tyre të përgjithshëm dhe zhvillimin. Mungesa e gjumit të mjaftueshëm në një moshë të re ka qenë e ndërlidhur me problemet me peshën, shëndetin mendor, sjelljen dhe performancën njohëse.

Fëmijët e vegjël (1-2 vjeç)
Rekomandohet që të vegjlit të flenë nga 11 deri në 14 orë gjumë total çdo ditë. Dremitja e tyre zvogëlohet në krahasim me foshnjat dhe shpesh përbën rreth 1-2 orë gjumë ditor. Dy dremitje në ditë është normale në fillim të kësaj periudhe, por nuk është e pazakontë që 2 vjeçarët të bëjnë vetëm një gjumë pasdite.

Parashkollor (3-5 vjeç)
Fëmijët e moshës parashkollore që janë 3-5 vjeç duhet të bëjnë rreth 10-13 orë gjumë në ditë, në përputhje me udhëzimet e Fondacionit Kombëtar të Shkencës (NSF) dhe Akademia Amerikane e Ilaçeve te Gjumit (AASM). Gjatë kësaj kohe, dremitjet mund të bëhen më të shkurtra, ose një fëmijë parashkollor mund të ndalojë së dremituri 20 rregullisht.

Mosha shkollore (6-13 vjeç)
NSF këshillon që fëmijët e moshës shkollore duhet të flenë gjithsej 9-11 orë çdo ditë. AASM e shton limitin deri në 12 orë.

Meqenëse mosha shkollore përfshin një grup më të gjerë moshash, nevojat individuale të çdo fëmije të caktuar në këtë grup mund të ndryshojnë ndjeshëm. Fëmijët më të rinj të moshës shkollore zakonisht kanë nevojë për më shumë gjumë sesa ata që janë në shkollë të mesme ose që i afrohen shkollës së mesme.

Mosha 14 deri 17 duhet te flenë nga 3 deri në 10 orë. Kurse nga 18 deri në 64 duhet 7 deri në 9 orë gjumë përditë. Te moshuarve mbi 65 iu mjafton 7 deri në 8 orë në ditë.

Kur fëmijët në moshën shkollore fillojnë të kalojnë pubertetin dhe të hyjnë në adoleshencë, mënyra e tyre e gjumit ndryshon dukshëm dhe mund të shkaktojë sfida të llojeve të ndryshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *