PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

6 bashkitë e mëdha kritikojnë kryeministren: Duam paratë e BE-së

, ,

Gjashtë qytetet më të mëdha finlandeze kritikojnë qeverinë e Sanna Marin për mënyrën e përdorimit të fondeve stimuluese të BE.

Drejtuesit e qyteteve të Helsinkit, Tamperes, Espoo, Turku, Oulu dhe Vantaa të përfshirë në deklaratë, thonë se qytetet nuk janë marrë parasysh, edhe pse kanë vuajtur më shumë nga kriza e normës së interesit.

Kryetari i Bashkisë së Helsinkit, Jan Vapaavuori, përfaqësus i opozitës, është i shqetësuar se objektivat e shkëlqyera të Fondit të Rimëkëmbjes së BE-së, promovimi i dixhitalizimit, rritja e gjelbër dhe kërkimi dhe zhvillimi, nuk do të arrihen.

– Kjo duket se u drejtohet projekteve që nuk kanë efekt në rimëkëmbjen ekonomike ose ripërtëritjen. Qytetet e mëdha kanë vuajtur më së shumti nga kjo krizë, por tani qeveria nuk dëshiron t’u japin qyteteve një rol shumë të madh.

Vapaavuori shpreh pakënaqësinë e tij që paratë u drejtohen projekteve të vetë shtetit, edhe pse puna duhet të bëhet së bashku me qytete dhe kompanitë private.

Burokracia gjithashtu po fryhet edhe me tej.

– Financimi është i fragmentuar në pjesë shumë të vogla dhe administrata është e decentralizuar në aq shumë autoritete sa e tërë jo nuk menaxhohet si duhet.

Vapaavuori nuk dëshiron të fillojë të emërojë projekte individuale që qytetet e mëdha mund të fillojnë të zbatojnë. Ai mendon se ka të bëjë më shumë me filozofinë.

– Është në pyetje se si të përfitojmë nga kjo mundësi unike. Më shumë punë me qytetet dhe bizneset do ta bënte më efektive këtë paketë stimuluese të BE-së.

Dy miliardë euro për Finlandën

Finlanda po merr rreth dy miliardë euro nga paketa stimuluese e BE-së prej 750 miliardë Euro. Synimi është të rrisim ekonominë me para borxhi pas uljes së normës së interesit.

Investimet që do të financohen duhet të nxisin punësimin, të ulin emetimet e CO2 ose të nxisin dixhitalizimin.

Kryebashkiakët dhe kryetarët e bashkive deklarojnë se efektet e krizës së koronavirusit janë veçanërisht të dukshme në qytetet e mëdha, bizneset e tyre dhe jetën e përditshme të banorëve.

Pothuajse një milion finlandezë punojnë në distancë, dyqanet në qendrat e qytetit po zbrazen, restorantet janë mbyllur dhe disa hotele kanë mbyllur dyert e tyre.

Si Vapaavuori ashtu edhe kryetari i Bashkisë së Tamperes, Lauri Lyly, i Partisë Socialdemokrate të kryeministres Marin shpreson që mundësitë e mira për financimin e rimëkëmbjes së BE nuk do të përjashtojnë qytetet.

Në maj, Finlanda do t’i paraqesë BE-së planin e saj për përdorimin e parave stimuluese. Fillimisht ishte planifikuar të bëhej në fund të Prillit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *