PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Anëtarësimi në NATO ndan komunistët finlandezë, por nuk do të largohen nga qeveria

, ,

Aleanca e Majtë mbetet në qeveri edhe nëse Finlanda aplikon për anëtarësim në NATO. Kështu ka vendosur këshilli i partisë dhe grupi parlamentar pas votimit të së shtunës, duke hequr dorë nga një prej kushteve për koalicionet. Kur partia iu bashkua qeverisë, mosangazhimi i Finlandës në aleancë ishte një kërkesë.

Linja e Aleancës së Majtë deri më tani ka qenë se një aplikim finlandez në NATO është një çështje vendimtare për partinë. Gjatë fushatës zgjedhore parlamentare 2019 dhe në lidhje me negociatat e qeverisë, Aleanca e Majtë deklaroi se mosangazhimi ushtarak në aleancë është kusht për pjesëmarrjen e qeverisë.

Tani tingëllon ndryshe. Të shtunën, këshilli i partisë dhe grupi parlamentar vendosën në një mbledhje të përbashkët, që Aleanca e Majtë nuk do të largohej nga qeveria edhe nëse Finlanda do të aplikonte për anëtarësim në NATO.

– Me 52 vota pro dhe 10 kundër, vendosëm që duam të mbetemi në qeveri edhe nëse qeveria e Finlandës dhe shumica e madhe e Parlamentit vendosin të anëtarësohen në NATO, deklaroi kryetarja Li Andersson.

– Mund të themi se jemi konstruktivë të opinioneve të ndryshme, por si parti qeverisëse e përgatitur për të respektuar vullnetin e shumicës së popullit dhe të shumicës parlamentare.

Andersson flet për një situatë të ndryshuar botërore me agresionin e Rusisë ndaj Ukrainës dhe thotë se beson se shumë finlandez në këtë situatë vlerësojnë përpjekjet e partisë sonë për të krijuar stabilitet në këtë mënyrë.

“Mund të jetë edhe pro dhe kundër”

Li Andersson tashmë ka deklaruar më parë si mendimin e tij personal se çështja e NATO-s nuk duhet të jetë më vendimtare, dhe këtë e arsyeton me faktin se brenda partisë – e cila më parë ishte unanime – tani ka shumë të pasigurt.

Sipas saj, është e qartë se çështja ndan si elektoratin ashtu edhe aktivistët e partisë. Disa në partinë tradicionalisht shumë kritike ndaj NATO-s kanë ndryshuar mendje për shkak të pushtimit rus të Ukrainës. Të tjerët, nga ana tjetër, mbeten fuqimisht kundër anëtarësimit të Finlandës në NATO dhe e shohin këtë si diçka thelbësore.

– Për mua, pra, është përgjegjëse të them se një i majtë dhe një anëtar i partisë sonë justifikohet të jetë edhe avokat i NATO-s dhe kundërshtar i NATO-s.

Li Andersson dhe ministres tjetër të Aleancës së Majtë, Hanna Sarkkinen, iu dha një mandat në takim për të votuar në qeveri një aplikim finlandez për anëtarësim. Andersson e konsideron mandatin të fortë, por në të njëjtën kohë thekson se anëtarëve të Parlamentit u lihet liria për të votuar sipas bindjeve të tyre në një votim parlamentar për NATO-n.

Jusi Saramo, kryetar i grupit parlamentar, vlerëson se mendimet e votuesve janë të ndara në mënyrë të barabartë, pesëdhjetë e pesëdhjetë, dhe se kështu është edhe brenda grupit parlamentar.

Sipas Andersson, disa nga ata që folën gjatë takimit të përbashkët theksuan se Finlanda, nëse bëhet një aplikim për anëtarësim, do të vazhdojë të punojë për paqen në Finlandë, Evropë dhe në mbarë botën. Takimi gjithashtu nuk dëshiron që armët bërthamore të vendosen në Finlandë.

Nga partitë parlamentare, Aleanca e Majtë është më kritike ndaj NATO-s. Nga gjashtëmbëdhjetë anëtarët e Riksdag, tre me vetëdije kanë deklaruar publikisht se mbështesin anëtarësimin finlandez. Sipas Helsingin Sanomat, nëntë kanë deklaruar kundërshtimin e tyre. Kryetari Li Andersson pritet të deklarojë votën e saj së shpejti.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *