PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

BE: Nga qershori, lëvizja e lirë me pasaporta antiCovid

, , ,

Komisioni i BE-së po propozon futjen e një çertifikate dixhitale të koronavirusit, ose në gjuhën popullore, një pasaportë të koronavirusit për të lehtësuar udhëtimin në BE. Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit Evropian, foli sot në Bruksel për këtë çështje. BE e quan sistemin një “çertifikatë dixhitale e gjelbërt”. Pasaporta është kërkuar veçanërisht nga sektorët më të prekur nga pandemia, të tilla si industria e turizmit dhe organizatorët e aktiviteteve.

Sipas Ursula von der Leyen, çertifikata dixhitale e gjelbër mund të futet ndoshta që në qershor dhedo të lejonte lëvizjen e lirë, por të përgjegjshme midis vendeve të BE-së. Është thelbësore që informacioni shëndetësor i qytetarëve të bëhet i njohur për të lëvizur midis vendeve, tha von der Leyen.

Çështja do të diskutohet në një takim të krerëve të shteteve të BE javën e ardhshme.

Pasaporta mund të merret nëse autoritetet janë të vetëdijshëm se personi që udhëton nuk ka të ngjarë të përhapë koronavirusin. Personi që zotëron këtë pasaportë do të thotë se ka bërë vaksinën, është shëruar nga sëmundja, ose kohët e fundit ka marrë një rezultat negativ të testit të koronavirusit.

Gjithsesi ka ende debate mes vendeve të BE-së. Për shembull, është ngritur pyetja se cilat vaksina pranohen si të përshtatshme për një certifikatë vaksinimi. Pika fillestare është që certifikata do të pranojë katër vaksinat e miratuara tani nga Agjencia Evropiane e Barnave, përkatësisht Pfizer / BioNtech, AstraZeneca, Moderna dhe Johnson & Johnson.

Sidoqoftë, disa vende të BE-së kanë futur vaksinën ruse Sputnik dhe vaksinat kineze. Është ende e paqartë se si do të trajtohen ata.

Finlanda do ta ketë gati në maj

Në shkurt, Komisioni i BE vlerësoi se përgatitja e pasaportës korona mund të zgjaste rreth tre muaj. Në Finlandë, Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë (STM) gjithashtu konfirmoi në fillim të shkurtit se po përgatitej për prezantimin e një pasaporte koronare, që do të ruhej në Omakanta

Minna Saario, Drejtore e Njësisë së Dixhitalizimit dhe Menaxhimit të Informacionit të STM, i tha Yle se qëllimi i programit është që sistemi të funksionojë në Finlandë gjatë majit. Sistemi ndërkombëtar kërkon më shumë kohë, pasi transferimi i të dhënave shëndetësore nga një vend në tjetrin kërkon legjislacion të saktë.

Saario tregon se emërtimi “pasaporta e koronavirusit” është problematike, sepse nuk është një dokument udhëtimi. Një vërtetim vaksinimi është më i mirë, megjithëse çertifikata mund të merret pa u vaksinuar.

Certifikata do t’i bashkëngjitet shërbimit Omakanta, i cili mbledh informacione shëndetësore të qytetarëve. Përgatitja e certifikatës së vaksinës pritet të përfundojë në fund të prillit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *