PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda feston Ditën e Pavarësisë. Pse finlandezët i ndezin dy qirinjtë në mbrëmje?

, ,

Finlandezët po e festojnë Ditën e Pavarësisë në një mënyrë të pazakontë mes tendencës në rritje të shpërthimit të koronavirusit.

Festimet e kësaj dite do të zhvillohen edhe këtë vit në distancë si një vit më parë për shkak të situatës jonormale.

Festa tradicionale e pritjes së Ditës së Pavarësisë në Pallatin Presidencial të organizuar nga presidenti Sauli Niinistö dhe zonja e parë Jenni Haukio është anuluar sërish.

Në vend të pritjes tradicionale ku morën pjesë të ftuar të ftuar, Presidenti ftoi të gjithë finlandezët të festonin Ditën e Pavarësisë nga distanca.

Forcat finlandeze të mbrojtjes anuluan Paradën e Ditës së Pavarësisë dhe aktivitetet e tjera festive të planifikuara për t’u mbajtur në Lahti më 6 dhjetor për shkak të situatës aktuale të pandemisë së koronavirusit dhe në përputhje me kufizimet dhe udhëzimet në fuqi në këtë zonë.

Finlanda e arriti çlirimin në 1917 nga Rusia Perandorake.

Pse ndizen dy qirinj?

Ka disa shpjegime për traditën e dy qirinjve. Disa thonë se daton që kur Finlanda ishte pjesë e Suedisë, kur qirinjtë u ndezën në dritare në përvjetorët e familjes mbretërore ose kur një anëtar i familjes ishte për vizitë në Finlandë. Gjatë periudhës së autonomisë, qirinjtë u ndezën për të nderuar Carin dhe familjen e tij. Mbështetësit e Lëvizjes Jaeger (bërthama e ushtrisë klandestine finlandeze gjatë pushtimit rus) kishte gjithashtu zakon të ndizte dy qirinj në dritaren e një shtëpie, si një shenjë që kjo shtëpi ishte nje bazë e sigurtë për të kaluar natën për një të ri që udhëtonte për në Gjermani për t’u trajnuar si luftëtar. Në atë kohë Gjermania mbështeste Finlandën dhe vendet e tjera për t’u shkëputur nga Rusia, si një mënyrë për të dobësuar perandorine cariste.

Qirinjtë si një traditë i Ditës së Pavarësisë u bënë të njohura në vitin 1927 kur Shoqata e Pavarësisë inkurajoi njerëzit të vendosnin qirinj në dritaren e tyre në Ditën e Pavarësisë nga ora 6 deri në 9 pasdite. Fillimisht, ky zakon u respektua nga mbështetësit e partive konservatore në qytete dhe qyteza. Nga vitet 1960, zakoni ishte përhapur në shtëpitë e shumicës së njerëzve.

Disa e interpretojnë këtë si një traditë e vjetër ku njëri nga qirinjtë ndizet për ata që kanë humbur jetën në luftë dhe tjetri për ata që kthehen të gjallë. Të tjerë thonë se njëri nga qirinjtë ndizet për t’u lutur për shtëpinë dhe tjetri për atdheun.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *